Da jeg på mandag postet DETTE innlegget om 17årsfeiringen min, fikk jeg en kommentar som spurte etter oppskriften på desserten, og den kan jeg selvfølgelig dele. Dronning Mauds fromasj er en dessert jeg har likt så lenge jeg kan huske, for bestemor lager den noen ganger når vi er der. Det var også desserten i konfirmasjonen min.

Det er litt forvirring knyttet til denne desserten, på grunn av dens mange navn: dronning Mauds fromasj, dronning Mauds pudding, dronning Mauds dessert og Haugesunddessert. Den kommer originalt fra Haugesund, og det sies at desserten ble skapt da kong Haakon og dronning Maud kom til Haugesund på kroningsferden etter kroningen i Nidarosdomen i 1906. Det er en veldig mektig dessert, og forholdsvis enkel å lage, men en bruker en del tid i prosessen.

Ingredienser

5 egg
5 spiseskjeer sukker
5 desiliter kremfløte
2 1/2 teskje vaniljesukker
5 plater gelatin
1/2 desiliter vann
1 plate kokesjokolade
(1/2 desiliter portvin, men jeg sløyfet denne)

Fremgangsmåte

♥ Legg gelatinplatene i rikelig kaldt vann i 5-10 minutter.
♥ Pisk eggedosis av egg og sukker, pisk kremen stiv.
♥ Klem vannet godt ut av gelatinplatene og løs de opp i litt kokende vann. Gelatinen må ikke koke. Tilsett eventuelt portvinen. Avkjøl.
♥ Bland eggedosis og krem lett, rør gelatinen raskt inn. La fromasjen halvstivne, rør av og til.
♥ Riv sjokoladen. Hell fromasjen i dessertskål, eller fine porsjonsglass, lagvis med revet sjokolade. Dryss et godt lag med sjokolade på toppen. Avkjøl før servering.

(♥ Tips: i den originale oppskriften fra Haugesund Husmorskoles Kokebok inngår ikke portvin. Men vi foreslår å prøve det en gang! Vaniljesukkeret kan da sløyfes. Og om en vil ha ha smaken, men ikke ønsker alkoholen, kan en smelte gelatinen i enten bare portvin eller både portvin og vann. Jeg har aldri brukt portvin, men synes desserten er kjempegod som den er)). 

Et lite tips jeg lærte av bestemor forrige gang vi lagde denne desserten sammen, var, i punkt nummer fire, å blande eggedosisen og kremen i mikseren, og kontinuerlig helle i gelatinen mens mikseren går. På denne måten slipper du at gelatinet klumper seg sammen, og det er ikke noe hyggelig å få det i desserten sin ;) Tro meg, det har jeg fått flere ganger! 

Oppskriften er funnet i boken Ta kaka, skrevet av Åse Kongsvik, Kari Støfringsdal og Heidi Brunstad-Øyehaug. Den ble utgitt i 2005 av Selja forlag. Boken kan kjøpes hos blant annet ARK HER. Oppskriften finnes på side 206 og 207.




Som mange kanskje vet, eeelsker jeg 7eleven cookiesene, og har bestemt meg for å prøve alle cookiesoppskriftene jeg kommer over, for å prøve å finne en oppskrift som er så lik 7eleven som overhodet mulig. Denne oppskriften fant jeg for flere uker siden, men har ikke hatt mulighet til å bake de før denne uken. På tirsdag hadde vi fri pga. avspasering, så da grep jeg muligheten! Jeg hadde fagdag i norsk på onsdagen og muntlig heldags i tysk i dag, så jeg jobbet med det på tirsdagen, og cookiebaking var et fint lite avbrekk mellom alt sammen. Cookiesene er faktisk ganske like de fra 7eleven, men for min smak er det litt mye brunt sukker (og smak av det), selvom det er det som gjør at de blir gode og seige. De er litt mektige, bare en liten heads up før du spiser alle sammen på en gang, hihih. 

Ingredienser

250 gram hvetemel
1/2 teskje bakepulver
10 gram vaniljesukker
80 gram smør
150 gram mykt brunt sukker med rørsukkersirup
125 gram hvitt sukker
1 egg
1 eggeplomme
200 gram sjokolade 

Fremgangsmåte

♥ Bland sammen mel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle.
♥ Smelt smøret i en kjele, og ta den av ovnen. Ha oppi brunt sukker, hvitt sukker, egg og eggeplomme og bland sammen.
♥ Bland melblandingen sammen med smør- og sukkerblandingen og kna dette raskt til en fast deig. Her kan det være lurt å bruke hendene.
♥ Skjær all sjokoladen i terninger og kna den inn i deigen.
♥ Rull deretter deigen til en tjukk pølse og skjær skiver som er mellom 1 cm. og 1,5 cm. tjukke. Legg de på et stekebrett kledd med bakepapir og klem de godt ut, så de blir tynnere. Jeg fikk 12 stykker, men det kommer an på hvor tjukke du lager de.
♥ Stek cookiesene på 170°C i omtrent 10 minutter. Jeg stekte mine et par minutter lengre, men det kan være lurt å følge godt med, for fargen skal ikke forandres så mye.
♥ Avkjøl de på en rist.
♥ Cookiesene kan oppbevares i en lufttett boks i noen dager, og de kan også fryses ned.

Oppskriften har jeg funnet HER.




Jeg skal ikke skryte av at jeg lager middag til familien så veldig ofte, men når jeg gjør det, blir det vanligvis en av tre: hamburger, taco eller innbakte pølser. Innbakte pølser er min absolutte favoritt, og selvom den er litt tidskrevende å lage blir resultatet veldig bra. Derfor vil jeg dele oppskriften i dag! Den er på 16 - 20 pølser, og vi har alltid en del igjen etter middagen. Noe jeg liker å gjøre da, er å putte de i fryseren og ta opp en annen gang, men også å ha de til lunsj dagen etter. Det er raskt og greit, og smaker godt. Jeg synes personlig at de er best når de er varme, med kalde går helt fint det også. 

Ingredienser

16 - 20 grillpølser
25 gram gjær
3 desiliter melk
50 gram smør
1/2 teskje salt
1 - 2 teskjeer sukker
400 gram hvetemel
1 sammenhvisket egg til pensling

Fremgangsmåte

♥ Smulde gjæren i en bakebolle. Varm opp melken sammen med smøret i en liten kjele, men husk at melken kun skal bli lunken. Blir melken for varm, drepes gjæren og deigen vil ikke heve. Om ikke alt smøret er helt smeltet går det bra, for det vil smelte når deigen eltes. Bland det sammen med gjæren og rør til den er oppløst.
♥ Tilsett resten av ingrediensene, og elt til du har en fin og smidig deig. Dette tar cirka åtte minutter. Om deigen er veldig klissete kan du tilsette litt mer mel.
♥ Dekk bollen med plast og la deigen heve i 30-40 minutter.
♥ Ha deigen over på et bakeunderlag, og del den i 16 - 20 emner, alt etter hvor mange pølser du har. Trill hver deigbit til en bolle og deretter i lange, tynne pølser.
♥ Snurr en deigpølse rundt hver grillpølse og legg de på stekebrett du har kledd med bakepapir. Bruk to brett for å få god plass til alle, og for å hundre at de vokser sammen i ovnen.
♥ Legg handklær over stekebrettene og la de etterheve i rundt 20 minutter. Her kan det også være lurt å sette på stekeovnen på 240°C slik at den er varm til du skal steke pølsene. 
♥ Pensle pølsene med egg og stek de midt i ovnen i omtrent ti minutter, eller til de er pent gyllenbrune.

Oppskriften fant jeg HER!
Nå er det matte som står på planen, vi snakkes!! Ha en fin kveld ♥






karoline heen




Heihei og velkommen til min blogg! Jeg heter Karoline Heen, og er ei sytten år gammel jente fra Lier. På denne bloggen kommer du til å få et innblikk i hverdagen min, mine antrekk, innkjøp og forskjellig annet. Jeg håper du følger med videre! Instagram: karolineheen


Legg meg til som venn




Arkiv


· September 2015 · August 2015 · Juli 2015 · Juni 2015 · Mai 2015 · April 2015 · Mars 2015 · Februar 2015 · Januar 2015 · Desember 2014 · November 2014 · Oktober 2014 · September 2014 · August 2014 · Juli 2014 · Juni 2014 · Mai 2014 · April 2014 · Mars 2014 · Februar 2014 · Januar 2014 · Desember 2013 · November 2013 · Oktober 2013 · September 2013 · August 2013 · Juli 2013



Kategorier


· Best dressed · Blogg · Favoritter · Fotografi og bilder · Mat og oppskrifter · New in · Outfit · Skjønnhet · Style icon · Videoer · What to wear



Søk i bloggen




Linker


· blogg.no · Få din egen blogg!



Design







Denne bloggen er personlige ytringer fra utgiver av bloggen. All bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver.
Bloggen ligger på
blogg.no og annonser på bloggen selges av Mediehuset Nettavisen. Ansvarlig redaktør for Mediehuset Nettavisen er Gunnar Stavrum.

hits